Plivački klub ”Olymp” Banja Luka osnovan je 18. januara 2002. godine u vjećnici Banskog dvora u Banjoj Luci. Osnivač kluba je dvostruki učesnik Olimpijskih igara u Sidneju 2000 i Atini 2004. godine, Željko Panić.

Prvi predsjednik kluba bio je g. Milan Mazalica, tadašnji direktor JKP Vodovod Banja Luka, dok ga je nakon 3 godine naslijedio njegov sin g. Srđan Mazalica. Treći predsjednik bio je g. Zoran Babić, zatim g. Dario Đukić, a od 2013. godine na mjestu predsjednika nalazi se g. Ljubiša Krminac koji je i danas na toj poziciji.

Plivački klub ”Olymp” iza sebe ima nevjerovatne uspjehe. Jedan je od najboljih plivačkih klubova u BiH, što pokazuje činjenica da se redovno nalazi među tri najbolja plivačka kluba u BiH i to u svim kategorijama.
Vrhunski rezultati su:
-učešće Željka Panića na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000 i Atini 2004. godine;
-zauzeto 23. mjesto Željka Panića na Evropskom prvenstvu u Riesa 2002.godine;
-plasman Ivane Ninković u polufinalu Evropskog prvenstva u Charthresu 2012. godine u disciplini 50m prsno (31:42);
-plasman Ivane Ninković na 4. mjesto na Mediteranskim igrama u Merisinu 2013. godine – samo 1 stotinka je Ivanu dijelila od osvajanja istorijske medalje  za plivanje Republike Srpske i BiH.

Plivački klub Olymp ima odličan trenerski kadar. Svi treneri su bivši plivači, a većina njih su profesori fizičkog vaspitanja i sporta.

Klub ima posebne odnose sa plivačkim klubom ”Proleter” iz Zrenjanina i ADN Swim Project timom iz Italije.

Glavna parola našeg kluba je ”Budi dio zdravog tima”!